Compare Listings

Mennyi adót fizetünk lakóingatlanunk eladásakor?

A jelenleg törvényben rögzített Személyi Jövedelem Adó egykulcsos, mértéke: 15%.

Fontos tudni, hogy SZJA-t kizárólag abban az esetben kell fizetnünk, ha jövedelmünk keletkezik. Tehát, ha az eladási ár nem éri el az ingatlan vételárát, akkor nem kell számolgatnunk, nincsen adófizetési kötelezettségünk.

A jogszabály az adó alapját évről évre csökkenti, így ha az ingatlan szerzéstől számított öt éven túl adjuk el ingatlanunkat, szintén nem kell SZJA-t fizetnünk.

Akkor lássuk, hogyan kell kiszámolnunk a fizetendő adót, ha ingatlanunkat a szerzéstől számított öt éven belül adjuk el és ezután jövedelmünk is keletkezik: A számításhoz szükséges tudnunk, hogy mikor szereztük az adott ingatlant, és melyik évben adjuk azt el. Tudnunk kell még a szerzés szerinti vételárat, az értékesítési árat, valamint azokat a költségeket, melyeket számlákkal is igazolni tudunk. Ilyenek pl. a különböző értéknövelő beruházások az ingatlanon, de ide tartoznak az értékesítés költségei is, úgymint az értékbecslés, az ingatlan hirdetési költségei, illetve az ingatlanközvetítő díja is. Ezeket együttesen elszámolható költségeknek hívjuk. A vételárból az eladási árral együtt ezeket is levonhatjuk, így kapjuk meg az adóalapot, ami után a 15%-os SZJA-t meg kell fizetnünk.

Tehát:

Vételár – Eladási ár – Elszámolható költségek = Adóalap
Adóalap x 15% = Fizetendő adó

Az adóalap az évek múlásával az alábbi módon csökken:

A szerzés éve Jövedelem a számított összeg
0.    év                100 %-a
1.    év                100 %-a
2.    év                  90 %-a
3.    év                  60 %-a
4.    év                  30 %-a
5.    és további év                    0 %-a