Compare Listings

Amennyiben jelzáloggal terhelt ingatlanba szeretünk bele, nem baj!
Manapság elég nehéz tehermentes ingatlant találni. A szokványos, „sima” adásvételtől nem sokban tér el a jelzáloggal terhelt ingatlan adásvétele.

Mire figyeljünk ilyenkor feltétlenül?

Tanulmányozzuk át figyelmesen a megvenni szánt ingatlan tulajdoni lapját! Ehhez segítséget itt kaphat. A tulajdoni lapon szereplő jelzálog összeg, az eredeti – túlnyomó többségben már sok évvel ezelőtti – követelés összege. Annak érdekében, hogy megtudjuk a jelenlegi tartozás pontos összegét, célszerű az eladó bankjától egy igazolást bekérni.

Tisztáznunk kell azt is, hogy az eladónk vissza tudja-e fizetni önerőből a tartozását, vagy inkább a vételárból tenné meg? Van-e esetleg másik ingatlana, amire át tudja vinni a terhet? Bármelyik eset is történik velünk, az adásvétel zökkenőmentesen zajlik! Ehhez azonban fontos, hogy adásvételi szerződésünk megszerkesztésével ingatlanjogászt bízzunk meg!

  • Az adásvételi szerződést nemcsak az ingatlan tulajdonosainak, hanem az esetleges haszonélvezőknek is alá kell írni! Ha a tulajdoni lap III. részében haszonélvezők is fel vannak tüntetve, győződjünk meg arról, hogy ők is ott lesznek az adásvételi szerződéskor.
  • Fogjunk gyanút, ha haszonélvezőként egy 100 éves, vagy még annál is idősebb személy szerepel a tulajdoni lapon. Kérjük meg a tulajdonost, hogy töröltesse ezt a jogot a tulajdoni lapról, ez ugyanis a haszonélvező halálával nem törlődik automatikusan.
  • Ha szintén a III. részben „vezetékjog” van bejegyezve, nem kell megijednünk, az nem sérti sem a mostani, sem a leendő tulajdonos érdekeit. Itt arról van szó, hogy a telek előtt az utcán, vagy a telek alatt vezeték húzódik. Ezt védi a bejegyzett vezetékjog.
  • Ingatlanvásárlás előtt alaposan mérjük fel anyagi helyzetünket és igényeinket. Milyen környékre szeretnénk költözni, mekkora ingatlanra van szükségünk?
  • Ha belépünk egy ingatlanba és ott rögtön belénk nyilall az „ez az, itt el tudom képzelni az életem” érzés, ne sokat habozzunk. A mondás, hogy „Az Otthon nem egy hely, hanem egy érzés”, itt többszörösen igaz. Ne nézegessünk ezután más ingatlanokat, mert már megtaláltuk az igazit! Bánni fogjuk, ha elviszik az orrunk elől azt a lakást csak azért, mert nem voltunk elég határozottak.

Ha végre beleszerettünk egy ingatlanba és a tulajdoni lapon is kiismerjük magunkat, akkor jó esélyünk van rá, hogy megvegyük a számunkra minden szempontból megfelelő ingatlant!

Hogy az adásvételi szerződésen is minden zökkenőmentesen folyjon, vegye igénybe  ügyvédi szolgáltatásunkat is!

Ha netán hitelre lenne szüksége, hiteltanácsadó kollégánk is szívesen áll az Ön rendelkezésére!